Presunúť na hlavný obsah

Prezentácia tradičných remesiel, tvorivé dielne a hudobné vystúpenia  v Ľadovom vianočnom mestečku v Čadci 

Mesto

Organizácia cestovného ruchu Kysuce v spolupráci s mestom Čadca a Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci sa spolupodieľa na bohatom kultúrnom programe v Ľadovom vianočnom mestečku pred Domom kultúry.

Okrem možnosti korčuľovania na novom klzisku a občerstvenia, vo veľkom stane prebiehajú aj rôzne tvorivé a remeselné dielne.

Drotárstvo, včelárstvo, medovníky i folklórna výšivka

Minulý týždeň sa predstavil so svojou tvorbou drotár Juraj Šerík, ktorý sa v tomto roku stal kráľom remeselníkov na festivale Európske ľudové remeslo v Kežmarku.

Do tajomstva včelárskeho remesla zasvätili svojich priaznivcov manželia Marečkovci  a Slovákovci.

Manželia Slovákovci sa včelárstvu, voskárstvu a medovnikárstvu venujú už viac ako 20 rokov, prevzali rodinnú tradíciu po otcovi a starom otcovi. Ing. Martin Slovák je zároveň predsedom Základnej organizácie slovenského zväzu včelárov v Čadci, v ktorej sa združujú včelári Horných Kysúc. 

Manželia Marečkovci sa venujú včeláreniu a apiterapii vo svojej malej včelnici v Rakovej. Na základe štúdia o vplyve api-produktov na ľudský organizmus získali certifikáty konzultantov a snažia sa svoje vedomosti odovzdávať ďalej medzi ľudí.
Ing. Miroslav Mareček rád buduje a pracuje s drevom. Apidomček na záhrade u Marečkov, funkčný figurálny úľ na ozdobu včelnice a zároveň  priame pozorovanie života včiel v úli, sú práve jeho dielom.
Ing. Lenka Marečková miluje prácu so včelím voskom, teší ju výroba včelích sviečok a včeloobalov na potraviny. Zaujíma sa o pôsobenie včiel a byliniek na ľudský organizmus.

Nedeľné popoludnie patrilo pani Vlaste Čarneckej, ktorá sa venuje folklórnej tematike, výšivkám a pečeniu medovníčkov. Techniky vyšívania, ktoré používa sú: krížiková plná výšivka, výšivka krivou ihlou, keď má troška viac času, tak sa venuje aj paličkovaniu. Inšpirácie čerpá z tradičnej kultúry, tradičné vzory z krojov rôznych regiónov Kysúc. 

Remeselný a hudobný program tretieho adventného víkendu (16. – 17. 12. 2023)

Počas soboty sa na pódiu pred Domom kultúry predstaví spevácke trio Vrchárky - Zuzana Zuzčáková Gacíková, Monika Rakovanová a Michaela Mičicová. V tomto zložení a pod názvom Vrchárky pôsobia od februára 2018, ale folklóru a spevu sa venujú už od malička. Aj napriek pomerne krátkemu času od svojho vzniku majú za sebou niekoľko úspešných vystúpení. 
16. 12. 2023 o 16:00 hod. sa na pódiu predstavia s krásnymi vianočnými koledami. Pomáhať im budú sestry Moniky, Nika a Ivka.

Zbojníci z Lupežova a Muzička spod Grúňa obohatia sobotný program o občerstvenie i hudobné vystúpenia. Pre návštevníkov pripravia fazuľovú polievku, oškvarky s domácim chlebíkom, zemiakové placky a punč. 
Každého, kto prejaví záujem, naučia aj plieskať bičom. 

Kladivom po rozpálenom kuse železa

Patrik Hruška sa venuje umeleckému kováčstvu už od ranného veku. Jeho dedko podkúval kone a toto remeslo mu prirástlo k srdcu a stalo sa jeho veľkou záľubou. V Ľadovom vianočnom mestečku budete mať dňa 16. 12. 2023 v poobedňajších a večerných hodinách príležitosť vyskúšať si rôzne kováčske nástroje. 

Nedeľa patrí folklóru i komornému orchestru

Folklórna skupina Svrčinka zo Svrčinovca úspešne pôsobí a reprezentuje svoju obec na rôznych podujatiach a festivaloch na Slovensku i v zahraničí viac ako 50 rokov.
Nahrala už tri CD a dôkazom o ich úspešnom pôsobení je aj víťazstvo v celoštátnej postupovej súťaži a prehliadky hudobného folklóru dospelých Vidiečanova Habovka 2023 v kategórii spevácke skupiny. 
Divákom sa predstavia 17. 12. o 16:00 hod. na pódiu pred Domom kultúry. 

Vianočný benefičný koncert

V kostole sv. Bartolomeja v Čadci sa v nedeľu, 17. 12. 2023 od 15:30 hod., rozozvučia tóny a hlasy miešaného speváckeho zboru Kysuca a Kysuckého komorného orchestra pod taktovkou Tomáša Vrškového.
Koncert nesie jedno krásne posolstvo, ktorým je pomoc blížnemu. Ak sa rozhodnete prispieť dobrovoľným príspevkom, podporíte tým činnosť Domu charity sv. Gianny v Čadci.

Za zachovávanie našich tradícií a podporu umenia ďakujeme všetkým remeselníkom i folklórnym skupinám.  Návštevníkom prajeme krásne a predvianočné obdobie. 

Kreatívne a remeselné dielne sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR. 

Galéria